Diagnosing Driveline Issues? - Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority
Support Our Troops!         
 

Go Back   Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority > Performance and Technical > Driveline

Driveline Discussions about anything from the transmission to the axle nuts go here.


Welcome to the Club4G Forums where you can join fellow owners from all over North America discussing anything related to the 2006+ Mitsubishi Eclipse. You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. To gain access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, you must register today!

  • Participate in over 100 specialized forums!
  • Get event information regarding meets, mod days and help in our regionalized forums.
  • Gain access to our classified marketplace to buy, sell or trade parts.
  • Levarage a vast collection of Do-It-Yourself guides on steps on working on your Eclipse
  • Access to the growing online parts directory which gives you insight on available parts and the vendors that carry them.
  • Communicate privately with other owners.

All of this and much more is available to you absolutely free when you register for an account. Sign up today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old May 14th, 2017, 06:42 PM   #1 (permalink)
Member
 

Name: Dave
Join Date: Jul 2016
Location: Missouri
Vehicle: 2006 Eclpise GS
Posts: 49
Rep Power: 1
fhadso will become famous soon enough
Diagnosing Driveline Issues?

So, I have a few problems with my driveline - I think.

2007 GS - 5MTX

1. My gears grind if I shift too quickly. There doesn't seem to be specific gears that do it, but I've noticed it on gears 2,3 and 5.

2. When I let off and reapply gas, there's a jerk each time. When I let off, there is a noticeable jerk backward, and then when I give it gas it jerks forward. When it "hangs" while I'm not accelerating, I can hear some gear noise, but it's not too noticeable inside the car.

3. When I put it into first while coasting to a stop with the clutch pushed in(disengaged?), sometimes I can feel/hear the ABS kicking in, and there is a noticeable clunk. I don't put it into first until I'm about to stop, so this is a period of about five seconds, and I'm not usually going faster than 15 MPH. When I'm going say, 30, I'm in 4th. If I need to come to a complete stop, I push the clutch in, slow down, and as I'm slowing down, I'm shifting down through the gears until I get to first, and I almost always have to put more effort into shifting into first than I would when I'm stopped.

4. A few times, especially after accelerating on a tight turn (around 5 MPH), it pulls to the right or left on acceleration. It's so bad that I have to force it back to center with the steering wheel. This doesn't happen very often and it's only at around 30 MPH, thank God.

I'm not sure if it's a differential issue, a CV joint issue, or just a fucked up tranny in general. The clutch performs for the most part as expected. I never have issues getting into or out of first or reverse from a stop. I currently have redline in it, but these issues were more prevalent before the change.

What should I check first? How would I check it? This is outside of my skillset, unfortunately. I've never really done anything with the driveline, so this is all new to me. I've checked that there aren't any leaks around the drive shaft(s), and I couldn't see anything that was obvious. I did notice one of my tie rods has power steering fluid on it, but I don't think that's related. If I wasn't having other issues with the driveline, and pulling to one side was the only issue, I would suspect the tie rod.

I did notice I could see the "teeth" where the CV joints go into my spindle/bearing(?), but other than that I can't make an accurate diagnosis.
fhadso is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old May 18th, 2017, 08:09 PM   #2 (permalink)
Member
 

Name: Dave
Join Date: Jul 2016
Location: Missouri
Vehicle: 2006 Eclpise GS
Posts: 49
Rep Power: 1
fhadso will become famous soon enough
Anybody?
fhadso is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
abs, acceleration, bad, bearing, car, change, clutch, cv joint, faster, fluid, gas, general, issue, issues, joint, noise, power, power steering, problems, rods, shaft, steering wheel, stop, tranny, wheel

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Real Name
What name do you go by?
Location
Where you live.
Type of Car
Year/Model/Trim
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question: Serpentine Belt Issues garyf2132 2006-2012 Eclipse (General 4G) 7 March 1st, 2016 09:36 AM
Transmission Issues (limp mode? sensor? random thing?) Xerin Problem Reports 8 September 10th, 2015 03:56 PM
Project: 1977 Triumph Spitfire with 4G driveline wombat9999 2006-2012 Eclipse (General 4G) 4 June 24th, 2015 09:44 AM
Often times the smallest issues cause the biggest headaches. Gigastar Problem Reports 6 April 25th, 2015 06:49 PM
Reliability issues in the cold Sikis 2006-2012 Eclipse (General 4G) 20 January 31st, 2015 08:09 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Ad Management plugin by RedTyger