2006 eclipse engine shaking, smell of burnt, and wants to stall - Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority
Support Our Troops!         
 

Go Back   Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority > General > Problem Reports

Problem Reports If you have a problem with your Eclipse you need assistance with, this is the forum to post your question and get answers.


Welcome to the Club4G Forums where you can join fellow owners from all over North America discussing anything related to the 2006+ Mitsubishi Eclipse. You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. To gain access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, you must register today!

  • Participate in over 100 specialized forums!
  • Get event information regarding meets, mod days and help in our regionalized forums.
  • Gain access to our classified marketplace to buy, sell or trade parts.
  • Levarage a vast collection of Do-It-Yourself guides on steps on working on your Eclipse
  • Access to the growing online parts directory which gives you insight on available parts and the vendors that carry them.
  • Communicate privately with other owners.

All of this and much more is available to you absolutely free when you register for an account. Sign up today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old August 6th, 2014, 01:09 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 

Name: Nayla
Join Date: Aug 2014
Location: Odessa, Tx
Vehicle: 2006 Eclipse
Posts: 1
Rep Power: 3
Nayla is on a distinguished road
2006 eclipse engine shaking, smell of burnt, and wants to stall

Ok, so I'm not an expert in cars so I can't give fancy names or such. I'm just a girl whose daddy bought her car new back in 2006. It's automatic and it's a 4-cylinder. So I never had any issues with my car until 2013 when my car turned off while I was at a stop light but all the electronic stuff still worked. We towed the car and later took it to the nearest Mitsubishi dealership to get it fixed. After about a week, I got a call from the dealership saying that it was the belt inside the motor that had broke/torn and they would have to open the motor to replace it. They also recommended replacing spark plugs and some pump since the motor would be opened up and I'd have to replace them in the future anyway. I okayed the additional replacements and about a month later my car was ready and I went to pick it up paying over $2,0000. I noticed before leaving the dealership that the engine idled louder and rougher than before it had broken down,but they told me that since I had a new motor (the top half of it which I can't remember the name of it), that it needed time to break in and that the idling would get better and quieter. Needless to say, I hardly drove the car but I did try to because I wanted to help break in the motor. It never got better so I took it back and the mechanic connected the computer on it and said that it gad to do with the fuel and that I had to use all the gas and put clean/new gas because it had been sitting in my car for too long. I took his word for it and took my car back and did as I was told. It didn't work. I took it back and they had new personnel (service manager and mechanics) and they basically blamed the fired personnel for a bad job on my car and they promised to fix my car correctly this time. After a week, I went to pick it up and we noticed the rough idle was still present but they had taken the engine light off. I took it home hoping it was fixed. My husband opened the hood when I got there and noticed my car was splashing motor oil all over the engine, and that it was leaving a small stain of oil on the pavement. Not even 200 miles and the check engine came back on so I took it again and AGAIN they had new personnel. This time it took them over a month and a half to take a look at my car and after calling and calling to check on the status, I was finally told by yet another newly hired service manager that my oil pan was cracked and I needed a new pulley. Desperate for my car to just be fixed and working properly I paid for the new parts. I just picked up my car from the dealership after it's been there for almost four months..... And I haven't put 100 miles on it and the check engine light came back on. This time however, the engine wanted to stall on me. It could be in Park or on Drive and it'll rattle as if the engine is shaking and it's going to fall off. The rattle is not fast, but rather strong and slower and it feels like it's turning off on me but it doesn't. When I got home from the convenience store , I was scared I wasn't going to make it. As I parked the car, something smelt burnt. I don't even want to move the car anymore. The car has new oil change, new spark plugs, a new pump, a new pulley that goes on the side if the motor, a new timing belt that's inside the motor , and I believe the top part of the motor is called a short something. Please help. I don't know what it could be and I live in an area where that is the only Mitsubishi dealership near me. Since I had been taking the car back over and over due to its 12-month warranty of the service repair (but it's now expired), I'm not sure what to do next or how to sue and much less get my car to work. I could take my car to another general mechanic, but I dobt want the sane things to happen were I'm told to replace new parts (basically buying a new car) and it doesn't get fixed. Any helpful input, experience, or ideas of what it could be is greatly appreciated. Thanks.
Nayla is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old August 6th, 2014, 06:37 AM   #2 (permalink)
Member
 

Name: juan
Join Date: Jul 2013
Location: Midland Texas
Vehicle: 2008/eclipse/gt
Posts: 46
Rep Power: 4
azure432 is on a distinguished road
im guessing you went to the stealership in midland? yeah i would not go to them for anything took my 97 gst and they used 5-20 oil in it now it smokes like crazy i already changed my oil a few times it still smokes those guys there are idiots. it took them an hour to chang my light bulb in my eclipse the first time i went so that should tell you something. im not exactly a mechanic but i can go look at it and help descibe the problem better to these guys see if they know what it might be.
azure432 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old August 6th, 2014, 07:07 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 

Join Date: Aug 2011
Vehicle: 2006 Lancer Ralliart
Posts: 1,719
Rep Power: 7
CrAnSwIcK is a jewel in the roughCrAnSwIcK is a jewel in the rough
the top of the engine is called the head.

if valve timing was set incorrectly, that could be the cause of it running rough. the burning smell is a tough one, unless you can tell the difference between engine oil, transmission oil, power steering fluid, brake fluid, and coolant...basically if the engine smells like its burning, something is leaking. you said after the new timing belt (and I'm assuming water pump), you had an oil leak, was the source of the leak ever identified? you said they replaced a pulley, but pulleys don't leak oil.
CrAnSwIcK is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old August 9th, 2014, 09:29 AM   #4 (permalink)
Senior Member
 

Name: Fuck You
Join Date: Jan 2013
Location: Fuck You
Posts: 322
Rep Power: 5
stixs is on a distinguished road
Personally I would contact Mitsubishi directly and if they can't help, call a lawyer. It sounds like you snapped the timing belt and basically destroyed your valve train. Its very possible the dealership screwed up the original repair and are basically "band aiding" your car now. There are so many parts involved in the initial repair its near impossible to say what might be wrong. It would really depend on how much damage was originally done and what they did or did not repair and if they even did the repair correctly,etc. Good luck
stixs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
06 eclipse, 2006, automatic, broken, cars, check engine light, drive, eclipse, electronic, engine, fuel, gas, hood, how to, light, mitsubishi, move, oil, oil change, parts, pick, plugs, service, short, spark

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Club4G Forum : Mitsubishi Eclipse 4G Forums - 2006-2012 Eclipse Authority forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Real Name
What name do you go by?
Location
Where you live.
Type of Car
Year/Model/Trim
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 12:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Ad Management plugin by RedTyger